blog2.jpg

Mit találsz a blogban?

Ide hetente kétszer-háromszor kerül fel valami újdonság. Alapvetően két részre osztahatóak a bejegyzések. Az egyik rész a felnőttkori tanulással, és annak sajátosságaival foglalkozik. Elmondok mindent, amit erről tudok, hogy egyszerűbbé és érthetőbbé tegyem számodra, hogy mi zajlik le benned tanulás közben. Az elméleten túl számtalan gyakorlati tanácsot is kapsz arra vonatkozóan, hogyan szakíts magadnak időt a zsúfolt mindennapokban (mert hogy zsúfoltak, ahhoz nem fér kétség), megmutatom Neked, hogy hányféleképpen lehet tanulni, Beszélek a figyelem fejlesztéséről, mutatok hatákony módszereket szótanulásra, kapsz hasznos linkgyűjteményeket. Segítek abban is, hogy milyen ételekkel, italokkal támogathatod a tanulás biokémiai folyamatait. Vagy egyszerűen csak gyúrom a lelked, hogy amikor elfáradsz, legyen kibe/mibe kapaszkodni J Tehát minden oldalról körüljárjuk azt a témát, hogy hogyan lehet/érdemes felnőtt fejjel tanulni. Természetesen, ha van kérdésed, írd meg, és igyekszem segíteni.

A blog másik, igazából nagyobb részét a „németes” dolgok teszik ki. Ez a rész úgy épül fel, hogy találj magadnak érdekes olvasnivalókat akkor is, ha kezdő vagy, és akkor is ha már haladó. A témakörök igen változatosak és remélem, hasznosak is. Találsz itt írásokat a külföldi életről, adózásról, munkavállalásról, zenéről, kultúráról, turisztikai látványosságokról, de főzhetsz is, mindig az évszaknak megfelelően, nyáron epret, télen meg süthetsz karácsonyi süteményeket. Gyakran teszek közzé szógyűjteményeket, mert arról azt hallottam, hogy szereted J, igéket vonzatokkal, „németes” kifejezéseket, egy témához kapcsolódó szószedeteket, és így tovább. Aztán megtanulhatod a német szóképzés alapjait is, ami azért jó, mert a német nyelv nagyon logikus nyelv és a szabályok ismeretével megsokszorozhatod a szókincsedet. A fránya nyelvtannal kapcsolatban is mutatok trükköket. És végül, de nem utolsó sorban, hiszen fontos a jókedv, mert úgy sokkal könnyebb tanulni, számíthatsz egy jó nagy adag viccre is.

Ezek a „németes” írások mindig úgy néznek  ki, hogy az elején van egy magyar nyelvű szöveg a témával kapcsolatban, aztán pedig egy eredeti, német nyelvű, hogy tanuljunk és gyakoroljunk is. De mindig találsz hozzá egy miniszótárt, hogy könnyebben megértsd, és ha már ott az a miniszótrár, akár meg is tanulhatod a szavakat :). Az újabb bejegyzéseknél már meg is tudod hallgatni a cikkeket.

Hajrá!

Szavak, szavak, szavak...

A nyelvtanulás egyik sarkalatos pontja az idegen szavak elsajátítása, ami lássuk be, nem egyszerű feladat, és elég időigényes is. Megúszni azonban nem lehet. Megpróbálok néhány tanácsot, praktikát adni, amivel ha nem is egyszerűbbé, de hatékonyabbá tehetjük a nyelvtanulás ezen részét.

Egy módszert korábban már említettem a "Ha látom, akkor megjegyzem" című bejegyzésben. A másik nagyon hatékony módszer, ha a szavakat kis kártyákra írod fel, amik a táskádban vagy akár a zsebedben is elférnek, és bárhol, bármikor előkaphatod őket. Ilyen kártyákat vásárolhatsz papírboltokban, de magad is elkészítheted a kívánt méretben.

Tovább olvasom...

Winter

Ha már havazik, akkor nézzünk néhány szót a téllel kapcsolatban.

Bob fahren (-u-, i.-a-) - bobozik

s Eis (-es) – jég

e Eisblume (-, -n) - jégvirág

eiskalt - jéghideg

r Eiskunstlauf (-(e)s) - műkorcsolyázás

frostig - fagyos

s Glatteis (-es) - tükörjég

e Hütte (-, -n) - menedékház, melegedő

Tovább olvasom...

Szóalkotás a német nyelvben

A szóösszetétellel már foglalkoztunk néhányszor, de ezen kívül van még néhány szabály, amelyek ismeretével könnyen megsokszorozhatod a szókincsed.

A német nyelv szókincse is állandóan változik. Leginkább a tudomány és a technika fejlődése nyomán keletkeznek új szavak, de a társadalmi és gazdasági változások is hatással vannak egy-egy nyelv szókincsére. Vannak olyan szavak is, amelyek elavulnak.

Tovább olvasom...

Rekordwinter in Deutschland und Russland

Gyakorold a hallás utáni szövegértést. Hallgasd meg a szöveget, és válaszold meg a kérdéseket. Igaz vagy hamis? A válaszokat a jövő heti szövegértés feladatnál találod.

Szint: B2

  1. Oroszország egy részén nagyon hideg van, míg az ország másik felében nagyon meleg.

  2. Orosszországban már elszoktak az emberek a nagy hidegtől.

  3. Oroszország egyes részein a hőmérséklet -50 fok is lehet.

Tovább olvasom...

Tag der verlorenen Socke

Ismered Cosy Sox und Fanny Day nevét? Neeeem??!! Akkor itt az ideje, hogy megismerd őket, és kövesd a példájukat. Elég őrült dolog, úgyhogy szerintem ne hagyd ki :)

Böse, sockenfressende Waschmaschinen und hinterhältige und gefräßige Flauschtrockner, spielen der ahnungslosen Dreckwäsche die heile Welt vor. Geben vor, Gutes zu tun, versprechen den Socken Sauberkeit, lang anhaltende Frische und einen heimeligen Duft.

Tovább olvasom...

Udo Lindenberg

Igazán jól, akkor beszélhetsz egy nyelvet, ha érted az adott nép gondolkodásmódját, melynek szerves része a kultúra. A kultúrának meg a zene. A német könnyűzenének pedig megkerülhetetlen alakja Udo Lindenberg.

Cello

Getrampt oder mit dem Moped
Oder schwarz mit der Bahn
Immer bin ich dir irgendwie hinterher gefahrn,,,

Tovább olvasom...

Hímnemű főnevek

Kezdetben a főnevek tanulása nehézséget okozhat a nemük  miatt. De van néhány szabályszerűség, amit, ha megjegyzel, sokat segíthetnek.

A főnév jelentése és végződése is segítségünkre lehet. Ha e kettő ellentmond egymásnak, akkor általában a végződés a döntő, pl.: s Mädchen. Hiába nőnemű a leányzó, a névelő a –chen végződés miatt semlegesnemű lesz.

Tovább olvasom...

Die Schöpfung - A teremtés II.

Régen foglalkoztunk már a német történelemmel. Pedig érdemes megismerni. A mitológiai rész különösen érdekes, mesés világ. Természetesen ezúttal sem maradhat el a szószedet.

Aus diesem Frost entstanden nach einiger Zeit zwei Kreaturen. Zum einen war es Ymir, der Urriese, und zum anderen war es Audhumla, eine gewaltige Kuh.

Ymir stillte seinen Hunger mit der Milch von Audhumla. Die Kuh dagegen hatte nichts als Frost, um sich zu ernähren. So leckte sie aus dem Eis den Gott Buri frei, den Stammvater der Asen.

Tovább olvasom...

A német oktatási rendszer

Ha úgy döntesz, hogy Németországban folytatod az életed, átmenetileg vagy végleg, és vannak gyermekeid, nem árt tudni néhány dolgot az oktatási rendszerről.

Németországban az alkotmány 7. paragrafusa értelmében a teljes oktatási rendszer állami felügyelet alatt áll. A szövetségi struktúra szerint azonban az oktatás a tartományok hatáskörébe tartozik, így a szövetség viszonylag kevés feladatot vállal magára.

Tovább olvasom...

Látnivalók Felső-Ausztriában

Pár héttel ezelőtt már ajánlottam Felső-Ausztriát, mint remek kirándulások célpontját. Ha még nem kaptál hozzá kedvet, akkor megpróbálom újra. Természetesen most is találsz szószedetet a szöveghez.

Oberösterreichische Landesmuseen sind Kulturinstitutionen, bestehend aus der Landesgalerie, dem Schlossmuseum und dem Biologiezentrum in der Landeshauptstadt Linz und mehreren Museen, Gedenkstätten und Sammlungen im gesamten Bundesland.

Tovább olvasom...

Rablóhús grillen vagy sütőben

Ugyan most úgy tűnik, hogy még messze a nyár, de megpróbálhatjuk egy kicsit előrehozni. A rablóhúst szerencsére sütőben is elkészíthetjük, így varázsolva otthonunkba egy kis nyári hangulatot. Természetesen a recept megértését most is szószedet segíti.

Räuberspieße

Zutaten für eine Portion

350 g Schnitzelfleisch

2 große Zwiebeln

50 g Schinkenspeck

Tovább olvasom...

I

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon

Copyright 2017 © Németrevaló

Minden jog fenntartva!