Hogyan használd a Németrevalót?

Tanácsok a tanuláshoz

Örülök, hogy itt vagy :) Ha rászántad magad a tanulásra, akkor nekem már csak az a dolgom, hogy ebben támogassalak :)

Nézzük meg, hogyan tudsz a Németrevaló oldallal hatékonyan tanulni. Az itt következők, csak tanácsok, próbáld ki őket, de ha Neked másképp hatékony, nyugodtan térj el ettől. (Kivéve a hangos olvasást :) )

Igyekeztem úgy összeállítani az anyagot, hogy akkor is sikeres legyél, ha hallás után tanulsz legkönnyebben, akkor is, ha inkább sok gyakorlással, vagy ha vizuális típus vagy. A leckék felépítése a következő. A hetedik leckétől mindig egy olvasmánnyal kezdünk. (Addig megtanuljuk a legfontosabb kiejtési és írási szabályokat.) Az olvasmányt meg is hallgatohatod, illetve megtalálod a magyar fordítást is. Először olvasd el, hallgasd meg, lehetőleg többször, hogy egy kicsit rögzüljön.

Utána következnek a nyelvtani anyagok. Sajnos, ezeket nem tudjuk megúszni :). Ahol lehetett, igyekeztem ábrákkal, rajzokkal segíteni a megértést. Ha így sem megy, akkor sincsen semmi gond. Lehet, hogy Te azok közé tartozol, akik könnyebben tanulnak gyakorlatban. Ezért van az, hogy minden leckéhez nagyon sok feladatot készítettem, hogy akkor így legyen lehetőséged elsajátítani a tanulnivalót. Szóval olvasd át a nyelvtant. Ezt elég egyszer, mert ezt a részt nem kell szó szerint megtanulni.

Aztán láss neki a feladatoknak. A nagy többség olyan, hogy teljesen pontos megoldást kapsz, tehát tudod magad ellenőrizni. (Később lesznek olyanok, ahol szabadon oldhatsz meg egy feladatot, ellenőrzés nélkül, csak a gyakorlás kedvéért :). ) Javaslom, hogy ha valahol nem érted, hogy a megoldás miért az, ami, akkor nézd meg újra a nyelvtannál a magyarázatot. Így könnyebben rögzül. Sokféle feladatot találsz, biztosan lesz olyan, amit jobban szeretsz majd, és olyan is, amit kevésbé. Arra kérlek, hogy mindenképpen végezd el őket, akkor is, ha nem nagyon érted, hogy ezt miért kell. Bízz bennem :) Láttam már ilyet :) A feladatok sorrendje nem számít. Csináld úgy, ahogy jól esik. Haladhatsz sorban, vagy összevissza. Általában elöl találod a szótanulós feladatokat, aztán a nyelvtanhoz kapcsolódóakat, majd a sor végén jönnek az olvasmányra vonatkozó feladatok.

Még egy jó tanács. Bár itt vagyok, mégis önállóan kell tanulnod. Egy idegen nyelvben mindig a beszéd, ami egyébként az egésznek az értelme, a legnehezebb. Olyan furcsán hangzik, hogy egy másik nyelven szólalunk meg. Hidd el, ismerem az érzést :) A következő a teendő: mindig minden olvasmányt és feladatot olvass fel hangosan is, hogy szokd a saját hangod, amint németül beszélsz. De nem ér ám csalni :) Hangosan! Nem magad elé motyogva. Próbáld ki. Működik :)

Van egy rossz hírem és egy jó. A rossza az, hogy ha beszélni akarsz egy nyelvet, a tanulást nem úszhatod meg. Nem léteznek csodamódszerek. Ha lennének ilyenek, mindenki ezeket használná. Rá kell bizony szánni az időt és energiát. Anélkül nem fog menni. A legfontosabb, hogy csináld.

A jó hír az, hogy amennyit beleteszel a tanulásba, annyit tudsz belőle kivenni :) Ezt sose felejtsd el :) Nem tudom megígérni Neked, hogy holnap már folyékonyan beszélsz németül. De (attól függően, hogy mennyit foglalkozol vele), egy hónap múlva már meg tudod értetni magad. Ebben biztos vagyok :) Szólalj meg bátran, amit tudsz mondd, ne foglalkozz a hibákkal. Nem túl kitartóak, hidd el :) Elkopnak :)

Viel Spaß!

Hasznos oldalak

Szótárak

Összeállítottam Neked egy kis válogatást a különböző német szótárakból. Fondosnak tartom, hogy ezeket használd inkább, mert itt biztosan jó megfelelőt olvashatsz a német szóra. Szerencsés, ha már a kezdetektől használsz egynyelvű szótárat (akkor is, ha a szavak jelentését még megnézed kétnyelvű szótárban), mert autentikus német példamondatokban azonnal láthatod a szavak helyes használatát is. És mint tudjuk minél többször találkozol egy új szóval, annál könnyebben jegyzed meg. (Erről bővebben a "Hogyan tanulnak a felnőttek?" c. menüpont alatt olvashatsz.)

 

Szólások gyűjteménye

A szólások, közmondások, állandósult szókapcsolatok nagyon jól használhatóak egy nyelv elsajátítása során. Egyrészt fontos, hogy a szavakat soha ne önmagukban, hanem mindig szövegkörnyezetben tanuld meg, másrészt pedig ezekkel a kifejezésekkel igazán választékossá teheted a nyelvhasználatod.

 

TV- és rádióadók online

Szerencsések vagyunk, hogy a XXI. században élünk. Néhány kattintással rengeteg minden elérhető. Ebben a részben igyekszem egy kis ízelítőt adni a leghasznosabb tv- és rádióadókból.

 

Youtube-csatornák német nyelvtanuláshoz

A Youtube igazi kincseskamrája a német nyelvű anyagoknak. Nem csak nyelvtanulással kapcsolatos videókat találsz, hanem számtalan más témában is vannak fent videók. Érdemes nézegetni őket, mert remekül használhatóak szókincsfejlesztéshez és szövegértéshez.

 

Újságok online

Német online újságok gyűjteménye - a német nyelvű országok online újságjainak linkjét gyűjti össze az oldal. Nagyon hasznos B1 szinttől.

 

Online tananyagok

Természetesen ez is a teljesség igénye nélkül. De mire az összeset végigcsinálod, nagyon profi leszel, ígérem :)

Applikációk

A telefonodra letölthető applikációk közül néhány. A listát folyamatosan bővítjük.

Így lett a Németrevaló

1998. szeptember 4-én léptem be először életemben egy tanterembe, ahol 16 felnőtt várt arra, hogy majd megtanítom őket németül :) Friss diplomával a zsebemben tudtam a nyelvet, (elméletben) mindent tudtam arról, hogyan kell felnőtteket oktatni. Mégis, ha visszagondolok az akkori önmagamra, hát elég messze vagyunk már egymástól :)

Miért lehet ez fontos Neked? Mert az elmúlt pár évben sokat tanultam arról, milyen valós problémákkal küzdenek azok, akik felnőttkorban vágnak neki a nyelvtanulásnak, és hogy hogyan lehet ezeket a problémákat, ha nem is mindig teljesen, de azért mégis csak megoldani. Nem mondom, hogy minden kérdésedre tudom a választ, ha elakadsz, de azért a legtöbbjére igen :) A többit meg majd együtt kitaláljuk :) Ezeket a tapasztalatokat igyekeztem beépíteni, hogy megkönnyítsem számodra a tanulást.

A másik fontos dolog, hogy bolondulok a nyelvekért. A német az első, de a mai napig szenvedélyesen sajátítom el az újabb és újabb nyelveket. Úgyhogy elég sok kudarcon vagyok túl :) Az anyag összeállításánál ezeket is figyelembe vettem, hogy ha lehet, neked már ne kelljen elkövetned az én hibáimat.

Van néhány dolog, amit nagyon fontosnak tartok. Ezekről a blogban rendszeresen írok, de néhányat mindenképpen szeretnék kiemelni. Hallgasd a nyelvet, minél többet - ezért van hanganyag a leckékhez és minden szóhoz. Gyakorolj sokat, nem baj, ha elrontod a feladatokat. Alapszabály, hogy minél többet találkozol egy szóval, jelenséggel, annál könnyebben jegyzed meg. Így működik az agyunk. Ezért van a leckékhez olyan sok feladat. Nem azért, hogy feleslegesen fárasszalak :) A harmadik pedig, hogy ne vedd túl komolyan. Tudom, ez furcsán hangzik. De sokkal jobban jársz, ha nem akarsz minden áron megtanulni németül, hanem inkább azt tűzöd ki célnak, hogy minden nap foglalkozol egy kicsit (ahogy időd engedi) a nyelvvel. Akkor egy idő múlva azt veszed észre, hogy jéé, beszélek :)

Ha pedig elakadnál, keress meg bátran, és igyekszem segíteni.

Viel Spaß :)

Deine Lehrerin:

Koch Márta

Iratkozz fel hírlevelünkre!

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon

Copyright 2017 © Németrevaló

Minden jog fenntartva!